osv Amerongen start met X[iks]-team

Sportende kinderen met een (lichte) verstandelijke of motorische beperking… het is helaas nog geen vanzelfsprekendheid op de Heuvelrug. Een initiatief uit Amerongen brengt hier in maart 2021 verandering in. Op de Burgwal kan dat vanaf maart namelijk wel!

We kennen allemaal de reguliere B-junioren, F-pupillen en G-sporters. Maar in Amerongen hebben ze het alfabet bijna uitgespeeld met de introductie van het zogeheten X-team. De X is afkomstig van de term ‘IKS’ wat staat voor: ‘Iedereen Kan Sporten’. Een term die in de sportwereld nog niet gebruikt wordt maar wel de potentie en kracht ervan direct goed weergeeft.

Vraag en aanbod

Mede-initiatiefnemer Judith Otten uit Amerongen heeft vier sportende kinderen die al jaren lid zijn bij hockeyclub de Haaskamp en voetbalvereniging DVSA. Ook haar op een na jongste zoon van 8 die, ondanks zijn beperking, het sporten fantastisch vindt! Tot nu toe deed hij dat samen met Judith of één van zijn broers apart van de reguliere trainingen. Rolf Hopman, voorzitter van OSV Amerongen, bekeek deze situatie vanaf de zijlijn: ‘Waarom kunnen wij deze jongen niks bieden?’ dacht hij. Zo raakten Rolf en Judith in gesprek over het geringe aanbod in de directe omgeving voor kinderen die niet 100% in het reguliere sportaanbod kunnen meekomen. Samen zijn ze een plan gaan uitwerken om deze doelgroep naar de Burgwal te trekken.

Omni-sportactiviteit

Vanwege de diversiteit aan faciliteiten op de Amerongse Burgwal werd er al snel gekozen voor een sport-onafhankelijke activiteit. ‘Er hoeft dus zeker niet alleen maar gevoetbald te worden’, aldus Judith. Juist ook andere sport- en spelactiviteiten worden gestimuleerd voor een breed motorische ontwikkeling maar bovenal sportplezier! En daar gaat de Amerongse sportdocent en tennistrainer Serge Eude als hoofdtrainer voor zorgen. Samen met een flexibele en ondersteunde schil van andere gediplomeerde sportdocenten en trainers van de vereniging(en) zorgt hij ervoor dat ieder kind zich welkom voelt, lekker aan het bewegen is en de begeleiding krijgt die het verdient.

Verbindende factor van de buurtsportcoach

De zoektocht naar een geschikte hoofdtrainer die zich hiervoor wil inzetten was niet makkelijk. Een trainer met de juiste diploma’s, ervaring en volledige inzet om het project te dragen zijn er maar weinig. Gelukkig bracht het netwerk van de Amerongse buurtsportcoach Simonetta van den Berg daar verandering in. Simonetta kent Serge via de ATV en wist dat hij veel ervaring had binnen deze doelgroep. Na een leuk verkennend gesprek zijn de contacten met Judith, Rolf en Ronnie van Leeuwen gelegd. Ronnie is buurtsportcoach aangepast sporten binnen de Heuvelrug en begeleidt DVSA in het opzetten van het geschikte sportaanbod. Hij is erg enthousiast over het traject: ‘Goed om te zien dat de vereniging dit in eerste instantie zelf heeft opgepakt en het juiste netwerk heeft aangesproken om dit verder uit te bouwen.’

Interesse?

Het X[iks]-team is voor elk kind toegankelijk. Er wordt gestart vanaf medio maart op elke woensdagmiddag van 16:00 tot 17:00 uur. Een aantal gegadigden staan samen met de trainers al te popelen om te kunnen starten. Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht bij info@x-team.nl

Foto: Heuvelrug Sport en Gezond