Burgwal geeft het goede voorbeeld met 3 gezondere kantines

Op sportpark de Burgwal in Amerongen krijgen maar liefst 3 verenigingen een Team:Fit certificaat voor hun gezondere aanbod in de kantine. De Amerongse Tennisvereniging (ATV) krijgt opnieuw een bronzen certificaat, Hockey vereniging de Haaskamp een zilveren en de vernieuwde kantine van Omnisport vereniging Amerongen zelfs een gouden certificaat!  Op 20 september a.s. worden deze certificaten in de kantines uitgereikt door Wethouder Chantal Broekhuis. Vanwege corona zal dit besloten, maar feestelijk worden georganiseerd. Een mooie datum, namelijk de dag van Sport & Voeding, tijdens de Nationale Sportweek.

Wat houdt een gezondere kantine in?
Aan de hand van een kantinescan wordt gekeken naar het aanbod en de uitstraling van een kantine. Zijn er gezonde keuzes verkrijgbaar en worden de leden ook verleid tot het maken van een gezonde keuze? Aan de hand van de scan geeft de Team:Fit Coach advies. Het is aan de club om vervolgens na te denken over de precieze invulling van het kantine beleid. Om in aanmerking te komen voor een certificaat moet er aan een aantal criteria voldaan worden.

Ten eerste moeten er een goede keuzes per productgroep in het assortiment zitten. Daarnaast moeten gezonde producten een prominente plek hebben in de kantine en er moet altijd drinkwater beschikbaar zijn. Ook moet een club in het beleid vastleggen hoe ze de komende jaren bewust bezig willen zijn met het creëren van een gezonde omgeving.

Welke rol kan Team:Fit spelen?
De Team:Fit Coach is gedurende het hele traject beschikbaar om tips en adviezen aan te dragen om het aanbod in de kantine gezonder te maken. Zo hoeft niet iedere club zelf het wiel uit te vinden. De Team:Fit coach heeft ervaring bij diverse sportverenigingen en heeft daardoor veel ervaring waar hij of zij uit kan putten. Marvin Wolters verzorgt bij ATV het gezondere kantine traject: ‘Door kleine aanpassingen in het assortiment kun je toch heel erg veel bereiken. Het kost dus helemaal niet veel moeite om bij te dragen aan gezondere levensstijl van je medemens. Dat maakt het een goed en mooi initiatief’, aldus Marvin.

Team:Fit Coaches Team Sportservice
Renske Toebes en Swer Elbertsen zijn beide Team:Fit Coach vanuit Team Sportservice provincie Utrecht. ‘Als Team:Fit Coach adviseer ik verenigingen. Ik help hen met name door concrete voorbeelden en mogelijkheden aan te dragen’, vertelt Renske. ‘Gaandeweg merk je dat er bij de verengingen steeds meer draagvlak ontstaat voor het maken van gezondere keuzes en je ziet de motivatie en ambities groeien tijdens het proces’, aldus Renske. ‘Het is een mooi moment wanneer de inspanningen uiteindelijk kunnen worden beloond met een certificaat en een feestelijke uitreiking. Dat maakt mij best wel trots’, lacht Renske.

JOGG
Team:Fit is een initiatief vanuit JOGG. JOGG is een organisatie die samen met gemeenten de leefomgeving waar kinderen veel komen gezonder maakt. De sportvereniging is bijvoorbeeld een plek waar kinderen veel tijd doorbrengen. Een gezondere sportvereniging maakt dat kinderen gezonder kunnen opgroeien. JOGG heeft Team:Fit ontwikkeld om sportverenigingen en -accommodaties (bijvoorbeeld zwembaden en sporthallen) te helpen om gezond gewoon te maken op de thema’s voeding, roken en alcohol. Verenigingen komen dan ook vaak in aanraking met Team:Fit via de JOGG-regisseur van de desbetreffende gemeente.

Buurtsportcoach
Naast de JOGG-regisseur zijn ook vaak  buurtsportcoaches de verbindende partij. Buurtsportcoach Simonetta van den Berg, werkzaam bij Utrechtse Heuvelrug Sportief en Gezond is de kartrekker geweest in het traject bij de verenigingen op de Burgwal in Amerongen. Het begon allemaal met het plaatsen van watertaps bij de kantines en dit is uitgegroeid naar een sportpark waar alle verengingen bewust bezig zijn met het creëren van een gezonde sportomgeving voor de jeugd. ‘Het project De Gezondere Kantine van Team:Fit geeft verenigingen een helder, haalbaar en mooi verzorgd kader om de vereniging te ondersteunen hun sportkantines gezonder te maken’, aldus Simonetta.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.